Borçlar Kanunundan Doğan Davalar


Borç; Bir davranışta bulunmak, bir şeyi vermek, bir davranıştan kaçınmak veya bir hükümlülüğün altına girmektir. Kanunumuzda bu borcu yerine getirmesi gereken kişiye borçlu denir. Kişinin yerine getirmesi zorunda olduğu fiil ise kanunumuzda Edim olarak adlandırılmıştır.

Borçlar Hukuku borç ilişkilerini düzenleyen kuralların bütünüdür. Borçlu borcunu ifa etmez ise Alacaklıya devlet zoruyla alacağını elde etme hakkını borçlar kanunu yoluyla da alabilir. Borçlu herhangi bir borcunu ifa etmez ise bundan tüm malvarlığı ile sorumludur.

Borçlar Hukuku, medeni hukukun "Borç İlişkileri"ni düzenleyen en geniş dalıdır. Borçlar Hukukunun konusunu, borç ilişkisinin doğumu, hükümleri, türleri ve sona ermesi oluşturur.
Borçlar Hukukunun asli kaynaklarının başında 6098 sayılı “Borçlar Kanunu” gelmektedir. Borçlar Kanunu ise biçimsel açıdan Medeni Kanun’dan bağımsız bir Kanun olmakla birlikte, içerik bakımından Medeni Kanunu tamamlayan bir yasadır.

Özel hukukun önemli bir dalı olan Borçlar Hukuku alanında Hukuk Büromuzun ayrıntılı ve kapsamlı çalışmaları bulunmaktadır.